Przepis troszkę zmodyfikowałem, ale oryginał pochodzi z Pracowni Wypieków Liski, a zakwas wykonałem wg przepisu z www.chleb.info.pl. Zakwas wyszedł doskonały i niedługo następne eksperymenty piekarnicze.
Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h
wcześniej
300 g mąki pszennej razowej 2000
100 g mąki orkiszowej graham 1850
ok 200 g wody (nie za dużo)
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka miodu lipowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży (można pominąć)
300 g mąki pszennej razowej 2000
100 g mąki orkiszowej graham 1850
ok 200 g wody (nie za dużo)
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka miodu lipowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży (można pominąć)
Zakwas należy wymieszać z wodą i drożdżami. Po kilku
minutach dodać resztę składników, wyrobić najlepiej maszynowo ok 10 min. Ciasto
przełożyć do miski wysmarowanej olejem i dać mu odpocząć ok 1h. W tym czasie
ciasto wyrośnie. Po tym czasie formować bułeczki, powinno wyjść ich 8szt.
Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia w
pewnych odstępach i wstawić do nagrzanego do
230ºC. Piec ok 12min, ale zależy to od piekarnika, tak żeby
były rumiane. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Smacznego!!!
Gratuluję wypieku!
OdpowiedzUsuńJa już od jakiegoś czasu piekę żytni chleb na zakwasie. Pyszny i zdrowy.
Gratuluję - pierwsze koty za płoty :-)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo, szczególnie to na zakwasie jest niesamowite....
świetnie Ci sie udały! z chęcią zjadłabym taką na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńudany debiut. szukałam przepisu na bułki razowe na zakwasie, do wypróbowania
OdpowiedzUsuńJak mozna przeczytac cokolwiek,Ktos bardzo madry pisze na bialym tle,zero wyobrazni....
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłem, musiał być jakiś błąd na serwerze. :)
Usuń