Składniki:
- 0,5kg twarogu
- szklanka mąki
- jedno jajko i jedno żółtko
- sól
- masło
- tarta bułka
- cukier jak ktoś chce
Twaróg przecieramy przez sito lub mielimy, dodajemy żółtka i mąkę, białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ciasto z pianą delikatnie mieszając. Z ciasta formujemy wałek na wysypanej mąką stolnicy i odcinamy kawałki nożem.
Wrzucamy kluski do wrzącej osolonej wody, gotuj na małym ogniu. Jak wypłyną wyłącz gaz i zostaw na dwie minuty we wrzątku. Wyłóż na talerz polej masłem z tartą bułką, ewentualnie posyp cukrem.
Smacznego!!!
Nie ma, jak to klasyka ! I to na domowym twarogu :)
OdpowiedzUsuńLeniwe zawsze i wszędzie :) Zainspirowałeś mnie...
OdpowiedzUsuńCiekawe jakby smakowały leniwe w kształcie k-dronów.
OdpowiedzUsuńleniwe chyba nigdy mi się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńleniwe to w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńz zasmażką, ze skwarkami, na słodko i wytrawnie ;]