Sałatka ta jest bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu, ale nie można oszczędzać na łososiu, gdyż on daje główny smak i kupienie taniego albo tzw. sałatkowego popsuje smak. Czas wykonania to maksymalnie 15 min plus godzina na odleżenie w lodówce.
Potrzebne będą:
- ok. 400 gram wędzonego łososia
- jeden duży ogórek
- dwie gałązki selera naciowego lub koper włoski według uznania
- pęczek koperku
- gęsta śmietana 36% ok 150ml
- trzy łyżeczki chrzanu
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Łososia tniemy na drobne paski. Ogórka obieramy ze skóry i wybieramy pestki. Trzemy na grubo ogórka i seler. Koperek siekamy na drobno. Wszystkie składniki mieszamy, doprawić odrobiną soli i dobrze oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Do dekoracji można użyć rukoli, ja nie miałem więc musiała wystarczyć gałązka kopru.
Smacznego!
P.S. Zdjęcie było robione telefonem, dlatego tak słabo wyszło...
chyba pora pobiec do sklepu po łososia :)
OdpowiedzUsuńOj ten łosoś kusi oj kusi :) A czy ojciec dyrektor rozgrzeszenie da, jak skusi? :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie sie zapowiada:) lubie takie smaki:)
OdpowiedzUsuńOj, Ojcze Dyrektorze - smakowita ta Twoja sałatka! Strasznie lubię wędzonego łososia, ale tak jak piszesz - tani "sałatkowy" jest łososiem tylko z nazwy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń