niedziela, 17 października 2010

Sałatka z wędzonym łososiem.

Sałatka ta jest bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu, ale nie można oszczędzać na łososiu, gdyż on daje główny smak i kupienie taniego albo tzw. sałatkowego popsuje smak. Czas wykonania to maksymalnie 15 min plus godzina na odleżenie w lodówce.

Potrzebne będą:

  • ok. 400 gram wędzonego łososia
  • jeden duży ogórek
  • dwie gałązki selera naciowego lub koper włoski według uznania
  • pęczek koperku
  • gęsta śmietana 36% ok 150ml
  • trzy łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
Łososia tniemy na drobne paski. Ogórka obieramy ze skóry i wybieramy pestki. Trzemy na grubo ogórka i seler. Koperek siekamy na  drobno. Wszystkie składniki mieszamy, doprawić odrobiną soli i dobrze oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Do dekoracji można użyć rukoli, ja nie miałem więc musiała wystarczyć gałązka kopru.
Smacznego!
P.S. Zdjęcie było robione telefonem, dlatego tak słabo wyszło...

4 komentarze:

  1. chyba pora pobiec do sklepu po łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ten łosoś kusi oj kusi :) A czy ojciec dyrektor rozgrzeszenie da, jak skusi? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie sie zapowiada:) lubie takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, Ojcze Dyrektorze - smakowita ta Twoja sałatka! Strasznie lubię wędzonego łososia, ale tak jak piszesz - tani "sałatkowy" jest łososiem tylko z nazwy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń