środa, 3 listopada 2010

Moje pierwsze pieczenie czyli bułki razowe na zakwasie.

Jako, że nigdy tego nie robiłem, a pieczywo takie na zakwasie ma swój niepowtarzalny smak i urok, postanowiłem w końcu się zmierzyć z tym wyzwaniem. Na początek chciałem zrobić coś prostego i znalazłem przepis na te bułki.
Przepis troszkę zmodyfikowałem, ale oryginał pochodzi z Pracowni Wypieków Liski, a zakwas wykonałem wg przepisu z www.chleb.info.pl. Zakwas wyszedł doskonały i niedługo następne eksperymenty piekarnicze.
Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
300 g mąki pszennej razowej 2000
100 g mąki orkiszowej  graham 1850
ok 200 g wody (nie za dużo)
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka miodu lipowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży (można pominąć)
Zakwas należy wymieszać z wodą i drożdżami. Po kilku minutach dodać resztę składników, wyrobić najlepiej maszynowo ok 10 min. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i dać mu odpocząć ok 1h. W tym czasie ciasto wyrośnie. Po tym czasie formować bułeczki, powinno wyjść ich 8szt. 
Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia w pewnych odstępach i wstawić do nagrzanego do 
230ºC. Piec ok 12min, ale zależy to od piekarnika, tak żeby były rumiane. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. Gratuluję wypieku!

    Ja już od jakiegoś czasu piekę żytni chleb na zakwasie. Pyszny i zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję - pierwsze koty za płoty :-)
    Domowe pieczywo, szczególnie to na zakwasie jest niesamowite....

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie Ci sie udały! z chęcią zjadłabym taką na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. udany debiut. szukałam przepisu na bułki razowe na zakwasie, do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak mozna przeczytac cokolwiek,Ktos bardzo madry pisze na bialym tle,zero wyobrazni....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłem, musiał być jakiś błąd na serwerze. :)

      Usuń