Składniki:
- ziemniaki do pieczenia
- domowy twaróg
- szczypiorek
- czerwona papryka
- śmietanka
- sól Maldon
- pieprz, tymianek do smaku
Ziemniaki dokładnie myjemy, można użyć szczoteczki. Nie obierać!!! Paprykę przepoławiamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, smarujemy delikatnie olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i wkładamy do nagrzanego do 200°C, grzałki góra i dół. Wkładamy na górny poziom i pieczemy ok. 25 minut, aż skórka lekko sczernieje. Wyjmujemy zawijamy w folię aluminiową i dodatkowo w spożywczą, po czym zawinięte odkładamy na kwadrans. Po tym czasie skórka powinna odejść bez problemu z papryki. Taka pieczona papryka doskonale smakuje na ciepło (dodałem ją dzisiaj do jajecznicy na śniadanie), jak i na zimno np. jako dodatek do sałatek. Aha i ma bardzo dużo naturalnego glutaminianu sodu czyli umami. :)
Ziemniaki solidnie solimy po przekrojonej części i kładziemy posoloną częścią do góry, choć widziałem w przepisach, że niektórzy robią też odwrotnie tzn. solą po skórce i kładą przekrojoną częścią na blachę. Ja dodaję kilka gałązek świeżego tymianku do pieczenia, aby pyry nabrały jego aromatu.
Pieczemy w 240°C, grzałki góra i dół ok. pół godziny. Ziemniaki powinny mieć brązowy kolor z przekrojonej strony i chrupiącą o smaku ogniska skórkę.
W tym czasie mieszamy twaróg ze śmietanką, szczypiorkiem, odrobiną pieprzu i czym kto lubi. Nie solimy, gdyż ziemniaki są wystarczająco słone.
Nakładamy wszystkie składniki na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem, pieprzymy do smaku i gotowe.
Smacznego!
W tym czasie mieszamy twaróg ze śmietanką, szczypiorkiem, odrobiną pieprzu i czym kto lubi. Nie solimy, gdyż ziemniaki są wystarczająco słone.
Nakładamy wszystkie składniki na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem, pieprzymy do smaku i gotowe.
Smacznego!
Fajowe! Na zdrowie nich Ci wyjdzie. Warto wspomnieć, że to sól wędzona w prawdziwym dymie. Zwykła Maldon jest super, bo w płatkach, ale ta wędzona to wypasss. ;) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńPyry z gzikiem kojarza mi się zawsze z poznańską Pijalnią wódki i piwa. super klimat tam jest. polecam każdemu kto odwiedza stolicę wielkopolski, tej :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłem a już mi smakuje Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń