Podam dziś przepis postny, ale wystarczy to samo wykonać na wywarze wołowo-drobiowym z kawałkiem wędzonego i zwykły barszcz czysty też gotowy.
Potrzebujemy:
- włoszczyznę
- kwas buraczany
- 3 kg buraków
- sporą garstkę suszonych grzybów
- czosnek
- przyprawy (sól, pieprz,ziele angielskie, listek laurowy, majeranek)
Sporą garść suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą dzień wcześniej wieczorem. Gotujemy esencjonalny wywar warzywny, im więcej warzyw tym lepiej. Wyciskamy sok z buraków przy użyciu sokowirówki.( Jak mam czas to piekę buraki i takie dodaję do barszczu, gotuję wtedy pokrojone kilka godzin w wywarze warzywnym, po czym wyciągam.)
Łączymy wywar warzywny z grzybami i wodą z ich moczenia oraz z sokiem z buraków. Wyciskamy przez praskę kilka ząbków czosnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 15 minut. Wlewamy kwas buraczany nie doprowadzając do wrzenia ( zupa traci kolor). Przed samym podaniem dorzucamy otarty majeranek i podajemy na stół.
Smacznego!
Życzymy wszystkim Wesołych Świąt! Dużo zdrowia, nowych, nieznanych smaków i tysięcy pomysłów na niespotykane potrawy!
Polacy Przyjechali i Ojciec Dyrektor
A ja chciałam wam życzyć przede wszystkim świętego spokoju w święta, miłości i radości dookoła stołu, a na stole - samych pyszności :)
OdpowiedzUsuńżyczę Wam świąt w cieple rodzinnym, wśród gwary domowników, stukających sztucców i pałaszujących twarzy. i spełnienia marzeń, ale nie wszystkich. bo człowiek bez marzeń traci sens życia. i swoich poczynań.
OdpowiedzUsuńPanowie, życzę Wam radosnych, pogodnych i rodzinnych Świąt:) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńRadosnego świętowania, rodzinnej atmosfery i dużo zdrowia!
OdpowiedzUsuń