Jak już kiedyś pisałem uwielbiam suszone pomidory, a że ostatnio rozsmakowałem się w pieczywie żytnim na zakwasie, czas było połączyć te dwa smaki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Bułki są pyszne z delikatnym pomidorowym posmakiem.
Zakwas dokarmiłem trójstopniowo czyli:
- karmienie pierwsze to łyżka zakwasu żytniego i 200g mąki żytniej 720, 200ml wody
- karmienie drugie po 12 godzinach tak samo jak pierwsze
- karmienie trzecie po 12 godzinach 50g mąki i 50 ml wody
Zaczyn odstawiam na 4 godziny, po czym odłożyłem dwie łyżki na następne pieczenie.
- zaczyn
- 500 g mąki żytniej 720
- 300ml wody
- 3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki słodu jęczmiennego
- "garstka" pokrojonych suszonych pomidorów
Smarujemy mlekiem po wierzchu bułek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C na około 12 minut.
Smacznego!
bardzo spodobał mi się dodatek suszonych pomidorów ;]
OdpowiedzUsuń